Schemă de spălare a banilor ruseşti prin bănci moldoveneşti

Schemă de spălare a banilor ruseşti prin bănci moldoveneşti

Omul de afaceri rus Aleksandr Grigoriev a fost reţinut pentru spălare de bani, paguba fiind estimată la 46 de miliarde de dolari.

Schemă de spălare a banilor ruseşti prin bănci moldoveneşti. 	Foto: rbc.ru

Acesta a retras lichidităţi din băncile ruseşti şi le-a pus în circulaţie în băncile din străinătate.

Astfel, doar în ultimii patru ani gruparea criminală formată din 500 de membri a scos din circa 60 de bănci lichidităţi în valoare de 46 de miliarde de dolari, iar venitul anual al indivizilor ajunge la un trilion de ruble ruseşti. Pentru retragerea ilegală a banilor a fost folosită aşa-numita schemă moldovenească: erau încheiate tranzacţii fictive, inclusiv de creditare între companii off-shore, persoanele de încredere fiind cetăţeni ai Republicii Moldova, care la rândul lor găseau garanţi în rândul companiilor fictive ruseşti, informează rbc.ru.

După expirarea contractului, una dintre părţi nu putea să achite suma convenită, astfel creditorii se adresau în instanţele Republicii Moldova, care, la rândul lor obligau debitorii să restituie datoria. Executorii judecătoreşti puneau în aplicare decizia instanţei, banii fiind transferaţi prin intermediul unor conturi de la Moldindconbank. În acest mod  erau muşamalizate transferurile ilegale realizate de către gruparea criminală rusă.

Cu toate că Grigoriev a declarat că nu are bani, acesta  s-a oferit să plătească o cauţiune de 105 milioane de ruble, însă a fost încătuşat şi reţinut în izolator pentru două luni. Totodată, inculpatul este şi proprietarul a trei bănci ruse falimentate, care în 2014-2015 şi-au pierdut licenţa în urma unor politici de creditare incorecte. Pe lângă acestea, omul de afaceri rus este liderul celei mai mari grupări criminale care se ocupă cu încasări ilegale de bani.

Republica Moldova a devenit un paradis fiscal şi judiciar al Kremlinului. În ultimii patru ani, organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare în cadrul unui circuit global de spălare de bani. În schemă este implicat un văr de-al lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii off-shore şi interpuşi sau, aşa-zişii, agenţi proxy. Procesul, însă, a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar banii au fost trecuţi printr-o bancă moldovenească. Ulterior, banii spălaţi au fost răspândiţi în toată Europa.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *