Sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice devine populare pentru investiţii

Sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice devine populare pentru investiţii

Cele mai reuşite proiecte în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost premiate în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică, ajunsă la cea de-a V-a ediţie, transmite IPN. Acestea, precum a menţionat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihai Stratan, au fost selectate dintr-un număr de 76 de proiecte, prezentate de instituţii publice, întreprinderi, persoane fizice.

Printre proiectele premiate se regăseşte cel prezentat de grădinița „Tereza Sobolevschi” din orașul Ungheni, nominalizarea Istorii eco-responsabile. Instituția preșcolară este perseverentă în implementarea proiectelor de energie regenerabilă, în 2013 a realizat un proiect în comun cu Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Astfel, la grădiniță au fost instalate colectoare solare. Cheltuielile pentru energia consumată s-au redus cu 40 la sută. Iar cei 360 de copii și 10 angajați ai grădiniței beneficiază de energie și apă caldă pe parcursul întregului an.

Premiul pentru cel mai bun proiect de energie solară fotovoltaică a fost înmânat Institutului Internațional de Management din Chișinău. Iar premiul pentru cel mai bun proiect în domeniul energiei termale – societății cu răspundere limitată Fidesco, de asemenea, din capitală. SRL Vogoener din Orhei a cucerit premiul în domeniul producerii biocombustibilului, iar compania din Florești Natur-Bravo, premiul pentru instalarea sistemului de alimentare cu biomasă.

Au fost acordate premii și la categoriile eficienţa energetică în diverse sectoare economice, precum și premiile pentru Cea mai bună inițiativă de comunicare, Cea mai bună inițiativă de tineret, Cea mai bună iniţiativă educaţională – în total 20 de premii. Autorii proiectelor au fost menționați cu trofee speciale, diplome și cu premii bănești în valoare de o mie de euro.

Vicepremierul și ministrul în exerciţiul al economiei, Stephane Cristophe Bride, a menționat că pe parcursul celor 5 ediții ale Galei Moldova Eco-Energetică au fost premiate 65 de proiecte, care au fost selectate din circa 200, de asemenea, proiecte valoroase. „Faptul demonstrează că atât sectorul public, cât și cel privat investește în aceste proiecte, a specificat Bride. Vicepremierul a mai  spus că Moldova susține obiectivele UE de a asigura către anul 2020 circa 20 la sută din consumul de energie din surse regenerabile și proiecte de eficiență energetică și că Moldova dispune de potențial în acest sens, în special pe sectorul biomasă.

Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, a apreciat eforturile depuse de Republica Moldova, susținute de UE, în sectorul energetic pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor. „Acest efort poate da roade şi fi unul de succes doar odată cu angajamentul tuturor actorilor: al consumatorilor ce doresc să îşi eficientizeze consumul de energie, dar şi al antreprenorilor ce vin cu idei şi iniţiative în sprijinul acestui proces”, a spus Tapiola.

„Adevăratele reforme se produc atunci când oamenii, sectorul privat şi societatea civilă, lansează iniţiative ce vin să completeze eforturile Guvernului de a reforma sectorului energetic. Istoriile de succes pe care le premiem în cadrul acestei Gale reprezintă o dovadă impresionantă a acestor eforturi comune. Ţin să felicit şi mulţumesc câştigătorii care au făcut schimbarea în casele, instituţiile, comunităţile lor trecând la energia regenerabilă şi sporind eficienţa energetică a clădirilor, care promovează un mod sănătos de viaţă şi inspiră altă lume să trăiască în armonie cu natura”, a relevat Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD în Moldova.

Moldova Eco Energetică este organizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova. Competiţia Moldova Eco Energetică 2016 va fi lansată pe 5 martie a anului viitor.

 

http://www.ipn.md/ro/economie-business/73397

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *