Socialiştii europeni, îngrijoraţi de situaţia din Republica Moldova

Socialiştii europeni, îngrijoraţi de situaţia din Republica Moldova

Moldova are nevoie de un Guvern proeuropean care să intensifice implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar partidele din fosta coaliţie de guvernare trebuie să se aşeze la masa de negocieri, fără a pune condiţii.

Recomandările vin din partea socialiştilor europeni, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, care spun că sunt îngrijoraţi de criza politică de la Chişinău.

Situaţia din ţara noastră a fost discutată la Congresul Partidului Social Democrat din Germania, la care a participat şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.

Preşedintele PDM a avut întrevederi cu liderul socialiştilor europeni, Sergei Stanishev, cu europarlamentarul Knut Fleckenstein şi ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmaier.

Liderul Partidului Socialiştilor Europeni, Sergei Stanishev a spus că, în pofida neînţelegerilor existente, partidele proeuropene trebuie să găsească un consens şi că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie.

«Partidele trebuie doar să aibă voinţă politică. Întrebarea este pentru ce să pui condiţii ca să nu obţii rezultate sau ca să înregistrezi progres?Liberal-democraţii, democraţii şi liberalii trebuie să se aşeze şi să discute serios asupra programului de guvernare», a declarat preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Sergei Stanishev.

Iar europarlamentarul Knut Fleckenstein susţine că Acordul de Asociere a Moldovei la UE poate fi implementat numai dacă la Chişinău va fi un Guvern proeuropean.

«Sper că partidele proeuropene vor ajunge la o înţelegere şi se vor aşeza la masa de discuţii. Să formeze o coaliţie şi să continue parcursul european. Să elaboreze programul de guvernare pentru următorii trei ani şi poate doar după asta să discute şi despre redistribuirea funcţiilor», a declarat europarlamentarul socialist Knut Fleckenstein.

La rândul său, liderul PDM susţine că, în pofida crizelor sociale din Uniunea Europeană, ţara noastră rămâne în atenţia Bruxelles-ului. Mai mult, Moldova continuă să fie un partener de încredere în cadrul Parteneriatului Estic.

«Mesajele sunt pozitive: că Moldova nu a decăzut din vizorul Germaniei şi Uniunii Europene. Republica Moldova rămâne una dintre priorităţile în cadrul politicii de vecinătate. Alte mesaje sunt de natură îngrijorătoare. Colegii sunt interesaţi într-o stabilizare a situaţiei, depăşirea crizei care s-ar manifesta prin crearea unei majorităţi şi învestirea unui nou Guvern. Colegii noştri trag nădejde că partidele vor da dovadă de maturitate politică, vor lăsa la o parte interesele corporative de partid şi supărările», a spus liderul ODM, Marian Lupu.

Congresul Partidului Social-Democrat din Germania se desfăşoară la Berlin. La lucrările acestuia participă şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

 

SURSA: publika.md

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *