Sprijinirea «republicii bugeac» de către găgăuzi se datorează «executării unui ordin politic»

Sprijinirea «republicii bugeac» de către găgăuzi se datorează «executării unui ordin politic»

Sprijinirea de către unii găgăuzi a ideii de a forma aşa-zisa Republică Bugeac, ar trebui asociată cu executarea unui ordin politic. Astfel au comentat proclamarea acesteia surse din cadrul Consiliului orăşenesc Comrat, care este centrul administrativ al autonomiei Gagauz Yeri.

Interlocutorul agenţiei a întrebat: «Pentru ce găgăuzilor această republică, când avem autonomia noastră în componenţa Moldovei, pe care trebuie să o dezvoltăm?».

Întrebat ce atitudine au găgăuzii de rând faţă de ideea de a proclama Republica Bugeac, consilierul a spus că în ajun câţiva tineri se plimbau prin Comrat cu pancarte «Da Republicii Bugeac!».

«Declar cu toată responsabilitatea că persoanele care au purtat aceste pancarte nu se bucură de încrederea societăţii găgăuze, astfel toţi au tratat cu indiferenţă această idee», a menţionat el.

Consilierul consideră că proclamarea unei asemenea republici a fost achitată din exterior şi în Ucraina, şi în Moldova, pe teritoriul căror locuiesc bulgari şi găgăuzi.

«Ba chiar mai mult, Turcia, care sprijină şi ajută mult găgăuzii, este împotriva faptului că conlucrăm cu bulgarii şi primim asistenţă de la Sofia. Astfel, Turciei nu i-ar fi plăcut dacă cineva din oficialii din Găgăuzia ar fi sprijinit ideea de formare a Republicii Bugeac, din care ar fi făcut parte bulgari şi găgăuzi, care locuiesc la sudul Moldovei şi în regiunea Odessa din Ucraina», a conchis consilierul.

Întrebat, de unde ar putea parveni asemenea ordin, interlocutorul a presupus că, cel mai probabil, «de la Kremlin».

 

SURSA: Infotag