Streleț: Nesemnarea memorandumului cu FMI le este convenabilă democraților

Streleț: Nesemnarea memorandumului cu FMI le este convenabilă democraților

„Guvernul pe care l-am condus a fost demis cu cîteva zile înainte de a expedia o nouă invitație FMI. Nesemnarea memorandumului cu FMI le este convenabilă democraților, pentru că acest acord presupune realizarea reformelor”, a declarat ex-premierul Valeriu Streleț în timpul întrevederii cu membrii gurpului „Tinerii Tehnocrați”, în cadrul seriei de discuții „Adevăr și provocare”, informează NOI.md cu referire la www.newsmaker.md.

Tinerii s-au interesat, de asemenea, dacă a fost o coincidență faptul că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a demisionat în ziua în care Misiunea FMI se afla deja în avion și zbura spre Moldova (atunci oficialul și-a explicat gestul prin presiunea politică). Replica lui Valeriu Streleț a fost următoarea: „Halal de așa guvernator al BNM care se plînge de presiune politică. Nivelul de independență a acestei funcții este foarte înalt”. Astfel, ex-premierul a dat de înțeles că gestul lui Drăguțanu nu a fost o coincidență.

Întrebat dacă PLDM trece definitiv în opoziție, Valeriu Streleț a menționat: „Nu vom negocia cu Partidul Democrat în starea în care se află. Totodată, noi avem nevoie de resurse pentru a schimba situația. Vom relata despre planurile noastre ulterior”.

Politicianul a recunoscut că PLDM-ul traversează o perioadă dificilă. „Vom desfășura lustrarea inernă a partidului. Cred că mulți nu vor rezista, inclusiv presiunile din partea opoziției, însă liberal-democrații vor continua lupta”.

Valeriu Streleț a făcut și unele prognoze. În opinia politicianului, următorul deceniu în Moldova va fi timpul alianțelor politice, de aceea partidele vor trebui să învețe să negocieze. Referindu-se la scindarea actualei coaliții, Streleț a menționat că pentru liberal-democrați este insuportabil că Partidul Democrat este controlat de o singură persoană. Potrivit lui Streleț, cu puțin timp înainte de demiterea guvernului PLDM le-a amintit colegilor de alianță despre necesitatea reformării CNA, Consiliului Suprem al Magistraturii, CCA, Procuraturii Generale și Consiliului Concurenței. „Probabil de aceea democrații au ales să voteze demiterea guvernului”, a presupus ex-premierul.

 

SURSA: NOI.MD

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *