Tănase anunță o schimbare „profundă” în sistemul juridic

Tănase anunță o schimbare „profundă” în sistemul juridic

Curtea Constituțională a deschis oricărui justițiabil posibilitatea de a ridica excepția de neconstituționalitate, astfel, președintele Curții, Alexandru Tănase, anunță o schimbare profundă în sistemul juridic.

Tănase anunță o schimbare „profundă” în sistemul juridic

În cei 21 de ani de existență, din totalul sesizărilor depuse la Curtea Constituţională a Moldovei doar 6% au fost excepții de neconstituţionalitate. Spre exemplu în România, de la înfiinţare până la 31 ianuarie 2016, excepţiile ridicate de către instanţele judecătoreşti au reprezentat 98,7% din totalul sesizărilor depuse la CCR[1]. Statistica indică destul de clar asupra persistenței unor deficienţe de sistem în funcţionarea instituției excepţiei de neconstituționalitate în Republica Moldova.

„Problema nu este una nouă, motiv pentru care Curtea Constituțională a fost solicitată de mai multe ori să clarifice rolul Curţii Supreme de Justiţie în procesul de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate. Marea majoritate a acestor sesizări vizau, în esenţă, o singură problemă – posibilitatea instanțelor ordinare de a ridica excepţia de neconstituţionalitate independent de Curtea Supremă de Justiţie”, explică Tănase într-un editorial.

În jurisprudenţa sa anterioară, Curtea a menționat necesitatea interpretării evolutive a competenţelor Curţii Constituţionale, pentru a sporiri şi extinde mecanismele instanţei de contencios constituţional. Orice interpretare restrictivă a Legii fundamentală (în sensul de a limita, a elimina sau a reduce atribuţiile Curţii Constituţionale), ar rezulta în deturnarea sa de la scopul perfecţionării democraţiei constituţionale, urmărit de însuşi legiuitorul constituant.

„În acelaşi context, cred că este necesar să amintim că o curte trebuie să verifice ce soluţii au fost funcționale în jurisprudenţa sa anterioară şi ce soluții nu, iar atunci când este cazul, să se distanţeze de propria jurisprudență”, spune Tănase.

Urmărind jurisprudența Curții Constituționale la acest subiect, vom constata o evoluție foarte interesantă, de la interpretarea restrictivă (Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 6 mai 1997 şi Decizia nr. 186 din 26 martie 2007) până la interpretarea evolutivă a procedurii de ridicare a excepţiei de neconstituționalitate (Hotărârea nr. 9 din 14 februarie 2014).

Argumentele reținute de Curte în jurisprudenţa sa anterioară, potrivit cărora dreptul de a sesiza Curtea Constituţională pentru examinarea unei excepţii de neconstituţionalitate aparţine în exclusivitate Curţii Supreme de Justiţie, s-au dovedit a nu avea suport în realitate – instituţia excepţiei de neconstituționalitate a rămas nefuncţională.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *