Ţara are nevoie de un preşedinte competitiv şi un adevărat arbitru

Ţara are nevoie de un preşedinte competitiv şi un adevărat arbitru

Proiectul de modificare a Constituţiei privind alegerea şefului statului cu majoritatea simplă de voturi în Parlament nu are nici o şansă. Declaraţia a fost făcută de către analistul politic Nicolae Chirtoacă în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

„Având în vedere configuraţia din Parlament, acest proiect de modificare a Constituţiei nu va întruni numărul necesar de voturi. Nu cred că partidele care, de obicei, sunt populiste, vor susţine această iniţiativă. Astfel, Constituţia poate fi modificată doar prin referendum constituţional. Sondajele arată că majoritatea populaţiei doreşte să-şi aleagă singură preşedintele. Oamenii nu vor vota pentru alegerea preşedintelui cu 51 de voturi în Parlament. Atunci când ne alegem singuri preşedintele, avem senzaţia că ne asumăm responsabilitatea pentru activitatea lui”, a argumentat analistul.

Nicolae Chirtoacă consideră că varianta cea mai optimă de guvernare pentru Republica Moldova este republica semiprezidenţială-semiparlamentară. „Ţara are nevoie de un preşedinte competitiv, de un adevărat arbitru, de un preşedinte cu caracter, care ne lipseşte. Dacă preşedintele ar fi fost ales de popor, poate că situaţia ar fi fost alta”, a opinat Chirtoacă.

Ideea de revizuire a Constituţiei pentru a face posibilă alegerea şefului statului cu majoritatea simplă de voturi este susţinută de către PL şi PDM. Când a fost formată AIE-3, PLDM a anunţat că va susţine un astfel de proiect, dar şi-a schimbat opţiunea după demiterea Guvernului Streleţ. PSRM optează pentru alegerea directă a şefului statului, iar PCRM rămâne pe poziţia ca preşedintele să fie ales cu 61 de voturi.                         http://www.ipn.md/ro/special/72930

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *