Timofti acuză PDM de presiuni cu scopul de a-l înainta pe Plahotniuc la funcția de Premier

Timofti acuză PDM de presiuni cu scopul de a-l înainta pe Plahotniuc la funcția de Premier

Nicolae Timofti, numit în funcția de Președinte al Moldovei de partidele aflate la guvernare, acuză Partidul Democrat din Moldova, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc de exercitarea presiunilor asupra șefului statului ”cu scopul de a-i influența decizia de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru”.

Despre aceasta se spune într-un comunicat, emis marți, 15 decembrie, de Președinția Republicii Moldova.

”Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, respinge categoric ca fiind nefondate și fără substanță acuzațiile la adresa sa care se conțin în afirmațiile făcute astăzi, 15 decembrie a.c., de către președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, și le califică drept o metodă de presiune asupra șefului statului, în scopul de a-i influența decizia de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru”, se spune în comunicat.

Sursa citată mai spune că ”Președintele Timofti a avut ieri, 14 decembrie a.c., o întâlnire cu lideri ai Partidului Democrat, care au încercat să-l convingă pe șeful statului să-l desemneze în această funcție pe domnul Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreședinte al Partidului Democrat”.

”Președintele are deplina înțelegere asupra faptului că declarațiile denigratoare asupra sa, apărute în presă în ultima perioadă, precum și acțiunile de pichetare a reședințelor prezidențiale, reprezintă elemente de presiune exercitate asupra șefului statului, ca atentat la dreptul său constituțional de a desemna o candidatură la funcția de prim-ministru”, susține președinția.

Amintim că marți, 15 decembrie, liderul formal al PDM, Marian Lupu a declarat că Nicolae Timofti ar putea fi demis dacă va înainta un candidat la funcția de Premier fără a coordona acest lucru cu majoritatea parlamentară.

Ulterior, s-a anunțat că Partidul Democrat a propus candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc pentru funcția de Prim-ministru. Alături de acesta, mai figurează și alte nume: Andrian Candu, Iurie Leancă și Marian Lupu.