Transnistria: comuniștii propun naționalizarea întreprinderilor

Transnistria: comuniștii propun naționalizarea întreprinderilor

Comuniştii din Transnistria propun «colectarea semnăturilor pentru revenirea întreprinderilor din RMN în gestiunea statului». Despre aceasta se vorbeşte în rezoluţia mitingului cu prilejul a 98 de ani de la «Revoluţia din Octombrie», organizat pe 7 noiembrie la Tiraspol de Comitetul Central al Partidului Comunist din Transnistria (PCT).

În piaţă s-au adunat circa 100 de persoane, preponderent, de vîrstă înaintată, care au ţinut steaguri roşii şi pancarte cu simbolica partidului.

În rezoluţie participanţii au îndemnat conducerea regiunii să «renunţe la încercările de a majora garanţiile de impunitate pentru reprezentanţii guvernării; să nu anuleze beneficiile veteranilor de război şi muncă, invalizilor, familiilor cu mulţi copii şi altor categorii de persoane; să achite complet salariile şi pensiile tuturor cetăţenilor RMN, inclusiv datoria acumulată; să nu majoreze preţurile la cele mai necesare produse alimentare, mărfuri de primă necesitate, servicii comunale şi călătoria în transportul public; să nu reducă numărul locurilor la buget în instituţiile de învăţămînt mediu şi superior; să introducă asistenţa medicală gratuită şi asigurarea cu medicamente a invalizilor, veteranilor de război şi muncă».

La miting s-au înaintat şi propuneri electorale, astfel rezoluţia conţine îndemnul «de a soluţiona problema modificării legislaţiei electorale a RMN, pentru ca Parlamentul şi consiliile locale să fie formate din persoane care reprezintă interesele majorităţii alegătorilor, nu a «sacilor cu bani», care le cumpără voturile».

«Noi, participanţii mitingului cetăţenilor RMN, ne pronunţăm împotriva puterii absolute a monopolului, pentru revenirea întreprinderilor sub controlul statului. Însă, pentru aceasta avem nevoie de o guvernare nouă, onestă şi competentă, care cu adevărat va reprezenta interesele majorităţii cetăţenilor», consideră comuniştii.

Liderul PCT, Oleg Horjan, care îl sprijină pe actualul preşedinte, Evgheni Şevciuk, şi care este candidat la funcția de deputat, a spus că «pe 29 noiembrie Transnistria urmează să aleagă o guvernare nouă, în primul rînd, Parlamentul care va adopta legi necesare poporului, nu companiilor monopoliste».

El i-a îndemnat pe locuitorii Transnistriei «să participe la alegeri şi să nu voteze pentru cei care au participat la privatizarea frauduloasă din anii precedenţi, cînd întreprinderile erau achiziţionate la preţuri mizere, uzinele erau concediate colective întregi de muncitori, colhozurile erau intenţionat falimentate şi lichidate».

«Parlamentul trebuie să fie format din muncitori, medici, învăţători, ingineri, nu din reprezentanţi ai marelui business. Doar oamenii din popor pot fi adevăraţii reprezentanţi ai poporului», a spus liderul comuniştilor transnistreni.

 

SURSA: Infotag

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *