Un grup de iniţiativă a început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum

Un grup de iniţiativă a început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum

Un grup de iniţiativă a anunţat despre demararea procesului de colectare a semnăturilor pentru desfăşurarea referendumului republican de revizuire a Constituţiei, informează MOLDPRES.

Referendumul prevede retragerea imunității deputaților, reducerea numărului lor de la 101 la 71, alegerea directă a Președintelui țării, precum şi modalitatea de demitere a acestuia.

Andrei Năstase, membru al grupului de iniţiativă,  a anunţat că „Comisia Electorală Centrală (CEC) a eliberat deja listele de subscripţie. Prin urmare, începînd de astăzi colectorii vor merge în toate localităţile ţării şi vor aduna semnături. Avem nevoie de 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru întrebări ale referendumului, iar o persoană se poate înscrie în toate cele patru liste”.

Tot astăzi reprezentanţii grupului de iniţiativă au depus o cerere la CEC, prin care „au solicitat eliberarea listelor de subscripţie suplimentare, care să corespundă numărului cetăţenilor cu drept de vot”, a adăugat Năstase.

Potrivit procedurii, în decursul a 2-3 luni, urmează a fi colectate cîte 20 de mii de semnături din cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale.

După verificarea semnăturilor, numărului acestora, corectitudinii colectării, CEC va trebui să aprobe iniţiativa şi să transmită dosarul Parlamentului, care va stabili data referendumului.

http://www.moldpres.md/news/2015/12/15/15008786

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *