Victoria în alegeri îi conferă lui Erdogan puterea de a negocia cu UE

Victoria în alegeri îi conferă lui Erdogan puterea de a negocia cu UE

Partidul președintelui Recep Erdogan a câștigat o neașteptată victorie, susținând că partidul unic la guvernare este singura soluție pentru a lupta contra Statului Islamic și a militanților kurzi.La mai puțin de șase luni de la pierderea majorității pe care a deținut-o timp de 13 ani, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP) a obținut, din nou, majoritatea absolută în Parlament, în ciuda unor mișcări de protest din țară, și poate forma singur guvernul.

Victoria îi conferă președintelui Recep Erdogan puterea de a cere aliaților occidentali concesii, în schimbul luptei contra Statului Islamic și pentru stoparea valului de migranți din Orientul Mijlociu spre Europa. Președintele va avea și un mandat clar înaintea unei campanii militare contra separatiștilor kurzi, cărora poate să le slăbească pozițiile, în vederea negocierilor.

UE promite cooperare

După numărarea a 99.6% dintre voturi, AKP are 49,4% (316 din cele 550 de locuri din Parlament), urmată de CHP (Partidul Republican al Poporului) cu 25,4%, MHP (Mișcarea Naționalistă) cu 11,9% și Partidul Democratic al Poporului (HDP; prokurd), cu 10,7%.
Citeste si: Germania, care are nevoie de Turcia în aceste momente, încercând să oprească valul de imigranți, a făcut apel la liderii de la Ankara să guverneze „într-un spirit de unitate naţională”. Executivul de la Berlin şi-a exprimat „interesul” de a-și continua „colaborarea strânsă’’ cu Ankara. În Germania trăieşte o comunitate turcă foarte importantă. Și UE a promis să coopereze cu viitorul guvern turc, pentru a îmbunătăţi parteneriatul cu Turcia şi cooperarea „în toate domeniile”.

Observațiile OSCE

OSCE, care a avut observatori la alegeri, a denunțat lipsa libertății presei, lipsa libertății de exprimare și violențele din timpul campaniei electorale. „Deși cetățenii turci puteau alege alternative politice, în aceste alegeri foarte polarizate, diminuarea rapidă a diversității mijloacelor de comunicare și restricțiile la adresa libertății de exprimare au influențat procesul electoral și sunt îngrijorătoare, a arătat OSCE. Ziua scrutinului a fost bine organizată, eficientă și în general pașnică, iar numărarea voturilor a fost transparentă. Atacurile fizice asupra membrilor partidelor și teama provocată de atentatul din 10 octombrie au afectat, însă, campania.

 

SURSA: evz.ro

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *